Det enklaste sättet att göra mönster i lera

Det absolut enklaste sättet att göra mönster i keramik är genom att direkt trycka saker mot utkavlad lera, det kan vara allt ifrån färdiga stämplar, löv, nycklar och knappar det är endast fantasin som sätter gränser. Det enda man behöver tänka på är att leran inte får vara för blöt för då fastnar föremålet lätt i leran och mönstret blir inte bra. Några av de sakerna jag brukar använda är mina älskade indiska stämplar som jag nämnt i ett tidigare inlägg
Annat jag själv ofta använder är bordstabletter i plast, spetsar och virkade dukar, olika saker med relief på, nycklar och egengjorda stämplar i lera eller tex skumgummi och sudden.

Keramik onsdag på en lördag

Råkade av misstag radera alla bilderna jag tog på keramiken och när det hände så var det redan för mörkt för att kunna ta ens hyggliga bilder. Därför kommer det nu en liten uppdatering i stället av vad som blev färdigt i onsdags. Min första drejade burk med lock blev äntligen färdig och måste säga att jag är förhållandevis nöjd, synd bara att kanten på ena sidan blev förstörd i skröjen och sprutglaseringen på utsidan blev lite för tunn. Men det jag var mest spänd på att se var mitt experiment, små blommor som hade glas i en liten grop i mitten. Hur resultatet blev? blandat får jag väl säga vissa blev jätte bra och andra helt misslyckade men nu är jag verkligen taggat att experimentera vidare och utveckla blommorna mer, hitta nya kombinationer, blommor och glas. Till sist blev det också två stycken fikonblad med olika typer av glasyrer en som gjorde att lövet såg väldigt realistiskt ut och en blankare mer turkosgrön gillade båda stilarna.

Morgon promenad i ett höst vackert men kyligt Malmö

Morgonen började på bästa sätt möjligt med att jag och Felix tog en lång promenad för att samla kraft och inspiration. Jag vet att bloggar och instagram svämmar över av bilder på höstlöv och dyl men kan bara inte låta bli att visa några jag också.

Bajs på kapitalismen och piss för vinster i välfärden

Har den senaste tiden varit sjukt stressad över pengar och osäker inkomst som timanställd student och en man utan arbetstillstånd. Men såg nyss Dox dokumentären American Winter om barnfamiljer i Portland som inte har förutsättningarna att lyckas med den "amerikanska drömmen" och därför på ett eller annat sätt blivit av med hus och hem, om barn som bor på gatan, barn som varje dag oroar sig för sin framtid och om barn som känner skuld för att dem är sjuka och sätter sin familj på bar backe. I stället för ett statligt skyddsnät får dessa familjer sätta sitt hopp till allmosor och be och hoppas att hjälporganisationer ska hjälpa till. (Det här är alltså landet som vill ge sig själv epitetet the greatest nations of them all så jag tänker inte ens nämna resten av världen) Men detta fick mig i alla fall att tänka på vår egna situation och inse vad stolt jag är över den nordiska modellen och den trygghet detta ger och jag skulle gärna betala ännu mer i skatt om jag visste att det gick till rätt saker. MEN, jag är rädd att stridshingsten Reinfeldt är på väg att nedrusta allt vad socialt skyddsnät och solidaritet heter och jag har absolut INTE lust att slita som ett djur för att någon riskkapitalist ska kunna plocka ut miljoner i vinst från mina och våra skattepengar. Jag hoppas så innerligt att vi nästa år ska rösta bort stridshingsten för den är inte den typen av lyx konsumtion (en stridshingst kostar under medeltiden vad hundra vanliga hästar kostade) jag vill ha för eliten utan trygghet för alla även i framtiden.

Pimpade nålar till anslagstavlan

Jag har alltid gillat kontorsmaterial och älskar anslagstavlor, har fem stycken bara i mitt pysselrum både magnettavlor och tygtavlor. Har sedan länge fina magneter som jag gjort i keramik men idag tänkte jag fixa lite finare nålar till mina tavlor så att det matchar allt annan färgglatt och blommigt i rummet:) Dessa gjorde jag av några gamla snuttar fimo lera som låg och skrutta i en låda och stenar i akryl.

Luffarslöjd

Jag har en ständigt växande lista på hantverksformer och tekniker som jag vill lära mig/ gå kurser i. Överst på den listan har sedan länge stått luffarslöjd. Har länge letat en kurs i eller i närheten av Malmö men inte hittat något och har fortfarande inte gjort det. Men jag nyligen en väldigt pedagogisk film på youtube (http://www.youtube.com/watch?v=xhzQ_roNgyA ) som visade hur man gjorde en ganska så enkel krok i luffarslöjd. Så härom dagen bestämde jag mig för att plocka fram några tänger och lite ståltråd prova på att göra den där kroken. Thank you lord för youtube och google vad himla mycket jag har lärt mig där:).
Känns lite jobbigt att visa upp någonting som jag är så himla missnöjd med men får jobba på det, kan ju inte vara perfekt på allt från början även om perfektionisten i mig skulle vilja det. Just därför som det var ett sånt himla stort beslut för mig att ta tag i att lära mig att dreja. I alla fall min lista på kurser jag skulle vilja gå ser ut så här just nu. 1. Luffarslöjd 2. Silversmide 3. Järnsmide 4. Möbelsnickeri 5. Plåtslöjd återbruk 6. Tenntrådsbroderi 7. Väva trasmattor 8. Pilkorgsflätning 9. Mönsterstickning 10. Klädsömnad Vilka hantverk drömmer du om att få lära dig?

Keramik onsdag

Den här veckan blev det inget drejande alls utan jag ägnade hela träffen åt att glasera och experimentera med dubbelglasyr. Håller verkligen tummarna för att min första burk med lock blir snyggt glaserad. Tyvärr så gick den lite sönder i skröj ugnen på ena sidan med det ignorerar jag och gömmer lite snyggt och fotar bara den lyckade sidan
Sen så har jag också för första gången provat att göra keramik med glas som dekoration, tänkte att det ska bli små ringar är verkligen spänd på att se resultatet nästa vecka och hoppas att det ska bli så fint som det ser ut inuti mitt huvud.
Till sist, så fick jag också plocka med mig en ljusstake hem, tyvärr är den något som har lossnat från ugnen och gjort små svarta prickar i glasyren och den gula glasyren blev alldeles bubblig. Men annars så gillar jag idén och ska definitivt försöka utveckla den.

Formar i skröjbränd lera

Att göra formar i skröjbränd lera (första bränningen i ugn av två när man gör keramik) är löjligt enkelt, man väljer bara ut vad man vill gjuta av i mitt fall knappar och småpryttlar som ska användas till dekorationer. Det enda man behöver tänka på är att det är en enkel form utan delar som sticker ut och förstör formen när man ska ta ur den från leran igen.
Sen är det bara att kavla ut en lagom stor bit lera och pudra leran eller avgjutningsföremålen med lite potatismjöl för att undvika att sakerna fastnar i leran. Nu är det bara att försiktigt pressa ner knappar i leran, jag lämnade så många av föremålen som möjligt kvar i leran tills jag var färdig med alla formar för att undvika att formarna blir skeva. Till sist ska den torka långsamt under lite press och skröjbrännas så är den färdig att användas. Det fiffiga om man till exempel ska serietillverka knappar är att man kan göra en massa formar av samma knapp och sedan skröjbränna knapparna i formerna så slipper man en massa pill.
Sen så måste bara den här lilla gullfisen få vara med min partner in crime som gärna kommer och lägger sig i mitt knä eller på leran när jag sitter på golvet och skapar. Här ser han dock ut att ligga väldigt obekvämt med huvudet på bordet :)

Gipsformar för keramik

En av de sakerna som jag tycker är allra roligast med keramik är att möjligheterna att dekorera och ge leran mönster på är oändliga och bara fantasin sätter gränser. I mitt huvud snurrar ständigt olika idéer, både kopierade från andra och egna experiment. Tänkte därför skriva några inlägg om olika sätt att göra mönster och dekorationer. Först ut är enkla små gipsformar, men man kan även göra större mer komplicerade formar men det har jag inte vågat mig på ännu. Till det här projektet har jag använt mig av tvålarna jag hittade i mamma och pappas garage för att först göra ett mönster i lera sen gjorde jag samma sak med löv.
Därefter, när man har skurit ut formarna du vill gjuta och låtit dem torka lägger man dem i en lämplig form med mönstret uppåt. Jag brukar sätta fast originalet med lite lim för att försäkra mig om att inge gips glider under, sen så tar jag lite såpa som jag försiktet penslar över det saker som inte är i lera för att det ska släppa när formen är klar.
Sen är det bara till att blanda gipset och så försiktet som möjligt hälla över originalet, man kan också försiktigt slå formen i underlaget för att få bort alla luftbubblor ur gipsen. Sen är det bara till att vänta på att gipset ska brinna och hoppas att resultatet blir lyckat.
Som ni kan se så fastnade några av knapparna i gipsen använde inte tillräckligt med såpa, men fjärilarna och bladet blev väldigt bra.
Imorgon tänkte jag visa ett enkelt sätt att göra formar i skröjbränd lera som passar mycket bättre till att göra små pilliga knappar i.



Elin Bäckström Hassan. Malmöbo med rötterna i Hälsingland. Pluggar mänskligarättigheter och jobbar med ensamkommande flyktingbarn. Bloggen är mitt lilla andningshål där jag får utlopp för min kreativitet och dröm om att jobba med hantverk. Signum- Särkmärke och bildform.





RSS 2.0